Това може да е работата на живота ви

Здравейте, приятели на Benitorial! Преди някой да се запита „Коя пък си ти?“ – аз самата още се чудя, но все пак ще се представя.

Казвам се Ивайла и през последната година работя като графичен дизайнер в издателство  „Ентусиаст“. За уточнение – това е първата ми такава работа. Затова доста се изненадах, когато получих покана от Бени да напиша статия за този блог. Откъде накъде ще пиша статия за Бени, при положение че току-що съм започнала работа в бранша?!

Е, и сами можете да се досетите, че не отказах. 🙂

Как се озовах в издателство?

Всъщност никога не съм планирала да се занимавам с дизайн. Завършила съм математическа гимназия с профил информационни технологии, но нито ми вървеше математиката, нито се бях замисляла сериозно за технологиите. И понеже ми липсваше цялостна представа с какво искам да се развивам, в последния момент кандидатствах в УНСС. Приеха ме, завърших бакалавър по „Интелектуална собственост и бизнес“, а по-късно успях да се реализирам в едно от българските сдружения за управление на авторски права. Работата беше интересна, но все нещо не ми достигаше и се върнах към първоначалната идея, с която бях записана в МГ – да бъда програмист. Супер, но за огромен ужас на родителите ми установих, че програмирането не е за мен. Тогава реших да потърся компромисен вариант и го открих в графичния дизайн. Справям се с компютрите, имам влечение към изкуствата, казах си „Защо да не пробвам?“. Така вместо второ висше – не ми се губеха още 4 години, се записах на обучение по компютърна графика и дизайн и две години и половина по-късно – ето ме.

Какво правя като графичен дизайнер в сферата на книгоиздаването?

Понеже нямам друг професионален опит като дизайнер, освен кратък стаж в рекламна агенция, ще ви споделя с какво се занимавам аз на текущото ми работно място. Накратко, длъжностната ми характеристика включва няколко основни неща – създаване на визуални и печатни материали за специалистите ни по връзки с обществеността, страниране (т.е. предпечат или оформлението на едно книжно тяло за печат), дизайн на корици, създаване на електронни книги и каквото още изникне по време на работния процес.

Използвам момента да уточня, че изброените по-горе задължения са включени в моя личен опит и работата на дизайнерите в други издателства може да е коренно различна.

Та по същество – ето няколко неща, които научих след година в издателство и ми се иска да знаех, преди да започна работа като дизайнер:

1. „Графичен дизайнер“ не е равнозначно на „художник“.

Не е нужно да можете да рисувате, за да бъдете графични дизайнери. Обещавам! Но е препоръчително да можете да боравите с някои елементи на изобразителното изкуство като форма, цвят, пространство, композиция, текстури; типография; програми за обработка на изображения, векторна графика и страниране (по-конкретно Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign). Не пропускайте и знанията по предпечатна подготовка, които ще са ви нужни както за дизайна на корици, така и за странирането на книги.

2. Работата е трудо- и енергоемка, но много разнообразна.

Неизменна част от работата ви като дизайнер, независимо къде и за кого, ще бъде седенето пред компютър и взирането в екран поне по осем часа на ден. Към това добавете борбата с програмите, които от време на време просто отказват да съдействат, кратките срокове, книжните тела, които трябва да прегледате по около 10 пъти, и кориците, които да преправите по още толкова… 

Снимка: Личен архив

Ако работите по корицата и тялото на една и съща книга пък процесът се усложнява още повече, тъй като трябва първо да прочетете текста, после да предложите идеи за корица, да съобразите оформлението на тялото с нея, да изготвите пакет с PR материали, и за капак всичко по-горе трябва да подхожда на темата и жанра на книгата, стилът на издателството, интересите на читателя, предпочитанията на автора и т.н.

За сметка на това (и за да не ви откажа тотално от професията), месец след месец ще работите по различни заглавия, всяко от които ще изисква нов подход, различни умения, а ако сте любители на четенето… Ами ще се запознавате с поне по една нова книга всеки месец (на мен това ми е любимата част).

3. Не разчитайте само и единствено на „музата“.

Преди да започна да се занимавам професионално с дизайн, винаги съм смятала, че ключът към правенето на „истинско“ изкуство се крие в „музата“. Онова случайно, дошло-в-миг-и-отлетяло, вдъхновение, сякаш спуснато свише. Разбира се, има и такива моменти, но когато творенето се превърне в ежедневие, те вероятно лека-полека ще намалеят.

Затова, научете се да не се осланяте само на мигновеното вдъхновение. Понякога ще ви идва, друг път ще ви оставя да си блъскате главата в бюрото от отчаяние.

Аз например не получавам често сигнали от Космоса и ми трябва повече време да стигна до концепция, която си струва да развия докрай. Затова, когато съм изправена пред ново задание и до последно се чудя как да започна, прибягвам до следните помощни средства:

4. „Няма нищо ново под слънцето“

Нещо, с което си помагам, докато добия достатъчно опит, е да черпя идеи от интернет. Никой няма да ви кара да откривате топлата вода, особено в началото. От вас се иска да предложите подходящ дизайн за конкретната цел и със сигурност някой някъде е сътворил нещо, което да ви бъде от полза.

В никакъв случай нямам предвид да плагиатствате. Насърчавам ви да взимате пример от това, което вече е направено и ви се струва интересно или привлекателно, и да го претворите през вашата лична призма, както и да се възползвате от наличните ресурси в интернет, а те са предостатъчно на брой. Бихте могли да:

– си създавате библиотеки с изображения за вдъхновение или т.нар. moodboards – има Pinterest, Behance, Google Drive, Milanote и други подобни приложения, чрез които да събирате идеи; 

– се упражнявате да възпроизвеждате вече направени корици/банери/плакати, за да усвоите използваните в тях техники; 

– търсите помощ онлайн – има страхотни платформи с уроци на всякакви теми, а в Youtube има огромен набор от ресурси, които на всичкото отгоре са безплатни.

И така, в някакъв момент ще развиете капацитета да създавате собствени оригинални дизайни и ще разполагате с достатъчно голяма база данни, без да изпадате в паника при всяка творческа задача.

5. Ще правите грешки.

Неизбежно е, хора сме и дори и най-вещите специалисти в сферата го правят.

Аз наскоро пратих за печат корица с неработещ баркод. И не разбрах, че е неработещ, докато книгата не излезе от печат. Искрено съжалявам и моля да ме извинят всички книжари в страната, които са се сблъскали вече с въпросното заглавие. Не беше нарочно…

Ако и на вас ви се случи да свършите подобна простотия, извлечете си поука и се постарайте да не се повтаря. И се молете шефът да е благосклонен :))))

6. Бъдете уверени в себе си, но оставете егото у дома.

Както казах, човешко е да се греши. Да не знаем и да не можем всичко – също. Никой не се е родил научен, така че не бъдете твърде строги към себе си и не се отказвайте. Един провален проект може да е извор на много полезни уроци.

Ще получавате критика, ще се налага да преправяте дизайните си по 100-200-1590,123209 пъти, защото клиентът не харесва нещо, или пък ще слагате счупени баркодове :). Каквото и да се случва, помнете, че този опит ще ви побутне една крачка напред към професионалиста, който искате да бъдете.

И не на последно място, не забравяйте, че вършите работа за някого другиго. Колкото и да харесвате това, което сте сътворили, то може да не се хареса на отсрещната страна. Затова дишайте дълбоко, продължавайте напред и давайте най-доброто от себе си. Уверявам ви, че усилията ви няма да са напразни.

Снимка: Личен архив

7. Ще трябва да се движите повече… 

За онези, които се скатават и се правят на недочули – ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖИТЕ ПОВЕЧЕ! 

Просто няма как. Както вече казах, ще сте седнали пред компютър по осем или повече часа на ден. И ако не искате да се чувствате като старци в двайсетте си години, потърсете си хоби, с което да поддържате поне някакво ниво на физическа активност. Без значение какво ще бъде, просто се грижете за себе си. Заседяването се отразява на умствената дейност и психическото здраве и колкото по-рано си създадете здравословни навици, толкова по-скоро ще сте в най-добрата си кондиция да творите пълноценно.

8. … но и ще пиете повече. 

Повече кафе, повече алкохол… Дано да е повече вода! 

Ако сте чели други материали в блога, вече сте разбрали, че работата в книгоиздаването не мъчи умствено и емоциално един или двама души. Хубавото е, че, ако работите в екип, няма да давите мъката сами.

…само да добавя, че ако не сте свикнали да пиете, е тежко…

9. Това може да е работата на живота ви.

За всеки преживяването ще бъде тотално различно, но на мен не ми беше лесно и много пъти съм си мислила да се откажа. Казвала съм си, че е безсмислено да гоня нещо, в което дори не знам дали съм добра… И все пак… Един ден пред мен се откри възможността да работя в издателство и, макар да знаех много малко за бранша, приех. 

Оказва се, че решението е било най-важното, което съм взимала досега, защото и за миг не съжалявам, че съм тук. Да, имам още много да уча и тепърва ще се доказвам като дизайнер, но безспорно нямам търпение това да се случи. 

Удовлетворението да държите в ръцете си плодовете на своя труд, да знаете, че сте помогнали да свържете любителите на книгите с едно ново съкровище, и не на последно място – да се гордеете с това, което сте сътворили… Неописуемо е и бих посъветвала Всеки, който се колебае дали да се захване с дизайнерска работа в сферата на книгоиздаването, просто да опита и да се увери сам.

Четете, творете, целете се нависоко и дерзайте, защото светът е пред вас!

Ваша,
Ива

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top