Чип Кид за историята и смисъла на книгите

Ако досега не сте чували името на Чип Кид, то е време да се засрамите и възможно най-бързо да прочетете следващите редове.

Кой е Чип Кид?

Чип Кид е един от най-известните и награждавани графични дизайнери в световен мащаб. Още от малък се впечатлява от Американската поп култура и намира вдъхновение в комиксите. Нарича себе си „най-големия почитател на Батман“.

Веднага след завършването си започва работа като младши асистент в Knopf, подразделение на Penguin Random House. Към момента все още работи там, но като арт директор. За близо 30-те си години в бранша е работил с автори-величия като: Джон Ъпдайк, Катрин Хепбърн, Кормак Маккарти, Майкъл Крайтън, Орхан Памук, Нийл Геймън и Харуки Мураками. Според авторитетни издания в областта на графичния дизайн Чип Кид внася революционен подход към изработката на книжни корици и суперобложки.

Освен автор на няколко книги, Кид е и редактор и арт директор на Pantheon Graphic Library. А презентациите му в TED са гледани повече от милион и половина пъти (и са страшно зарибяващи).

За любовта към книгите

Ще ви дам още една причина да харесвате Чип Кид.

Видеото по-долу е за историята и смисъла на съществуването на печатните книги. Точно 3 минути и 18 секунди са ви нужни, за да изгледате краткия преглед на историческите събития в живота на книгата до днес и за да се замислите върху въпроса каква е целта на съществуването ѝ. Да ни развлича? Да ни учи? Да ни помага в трудни моменти?

Според дизайнера основната ѝ цел е да бъде медията, която пренася записите от съществуването ни през времето, като присъства на рафтове, в библиотеки, в дома, с поколения напред. И в крайна сметка ни припомня, че не сме сами и всичко, което ни се случва в момента, се е случвало и преди. Какво повече можем да добавим?

В случай че съм успяла да ви впечатля, задължително разгледайте личния сайт на Чип Кид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top