Десет неща, които трябва да знаеш за работата в издателство

Влизането в бранша е трудно, но не непостижимо

Независимо дали цял живот си обичал книгите и не си представяш да работиш нещо друго, или съдбата те е насочила към тази професия, влизането в бранша остава една от най-големите трудности в началото на кариерата. За моя радост, винаги съм работила в издателства, отворени към приемането на стажанти, така че е редно да спомена, че това за мен е най-естествената крачка към прохождането в сферата на книгоиздаването. Особено ако попаднеш на хора, склонни да те обучават и наистина да ти отделят време. Подобен стаж може да продължи само месец, но той поне донякъде поставя практически основи. Най-малкото позволява да се запознаеш с целия процес по издаването на книга, с отделите, които изпълняват различните функции, за да можеш да прецениш коя от тези функции е най-подходяща за теб. Влизането в бранша може да стане по още няколко начина – като следиш за обяви на издатели за помощ на панаири или на книжарници, които търсят нови попълнения. Полезни могат да се окажат и случайно направени контакти с хора от бранша – на представяне, панаир или друго събитие – или препоръките на преподавател.

Ролята на редактора е важна, но далеч не единствената

Често хората, които искат да работят в издателския бранш, се целят само и единствено в редакторския пост. Не мога да кажа, че не ви разбирам, защото точно него исках и аз. Но аз разбрах, че редакторската професия е за мен, след като поработих на няколко различни позиции. Неслучайно го казвам. Понякога човек си мисли, че иска едно, а в крайна сметка се оказва, че не просто желае, но и е по-добър в друго. В самото начало на следването си смятах, че искам да стана графичен дизайнер, който се занимава с книги. Преминах през печатница, книжарница и пост като асистент на пиар, за да достигна до извода, че силата и желанията ми са насочени към работата с текст. Така че не вземайте прибързани решения. Може би имате заложби за осъществяването на продажби, за организирането на събития, за дизайн или маркетинг.

Ако искаш да се развиваш, не спирай да учиш. И да практикуваш.

Това е един от най-важните съвети, които бих могла да дам. Браншът е толкова малък, че каквото и умение да усвоиш, какъвто и опит да придобиеш, никога няма да ти е излишен, даже напротив. Всяка нова способност те прави по-добър специалист. Така че учи, навлизай все по-дълбоко в професията, чети български и чуждестранни медии за издателската професия, книгите, тенденциите в литературния и издателския свят.

Никога не оставай в зоната си на комфорт

До голяма степен, тази точка е обвързана с предходната. Когато човек започне да се развива в дадена област и постигне достатъчно добро ниво, той често се отпуска, защото е достигнал зоната си на комфорт – познава работата и сътрудниците си и рядко може да му се случи изненадващ казус. Това е удобен момент, в който човек обикновено се чувства добре, на място и спокоен. Но и сетивата, въображението му закърняват. Затова личният ми съвет е: винаги бъди внимателен с удобството. Приятно е, но също така е прекалено успокояващо. До степен, в която креативността пада жертва на рутината. Предизвиквай се. Учи нови неща и опитвай да ги приложиш. Защото със сигурност можеш повече от това, което имаш в зоната си на комфорт.

Комуникацията с читателите офлайн и онлайн е ключова

Читателите са твоите клиенти. Но в много случаи са и съмишленици, хора, които също обичат да четат и да купуват добре изработени книги. Тези хора имат мнение и идеи. И макар да знам, че често съществуват спорове между издатели и читатели; и макар да съм наясно, че има читатели, които просто искат да се скарат с някого, отправям съвета си да комуникираш с читателите си и оналайн и офлайн. Разговорите на панаира понякога са натоварващи, но най-често са зареждащи и приятни. Качествените дискусии за различни заглавия, подходи и теми в онлайн пространството също са приятни, когато са лишени от безпочвена агресия. Но най-важното е, че тази комуникация, както и уважението към читателя, ти позволява да го опознаеш, да задоволиш нуждите му и да му предоставиш продукт завишаващ, а не занижаващ очакванията и представите му. Защото ако не познаваш читателите си, рядко си способен да ръководиш или движиш наистина успешен бизнес в сферата на книгоиздаването.

Чети, чети, чети

Не спирай да четеш. Онлайн и офлайн медии, свързани с работата ти са добро начало. Но, интересувайки се от пазара на книгата, трябва да четеш и заглавията, които са станали бестселъри, особено тези, които попадат  в сферата на интерес на издателството, в което работиш. Чети рецензии, мнения на читатели. Така ще разбереш какво се търси и какво точно привлича читателя, част от твоята тясна или широка аудитория.

Но бъди критичен към прочетеното

Това, мисля, се подразбира. Важно е да се четат рецензии, мнения, статии. Но винаги се стреми да имаш собствена гледна точка, която почива на възможно най-богатото проучване по даден въпрос. Колкото и да се твърди, че личното мнение не е толкова важно на фона на всеобщото, понякога точно то е нещото, което те прави уникален. Особено когато мнението ти е обосновано с факти, проучвания, много прочетени страници. Понякога точно на негова база ще откриваш неща, незабелязани от други – тенденции, заглавия – които ще изпреварят търсенето на читателя и ще го формират около себе си.

Бъди активен в социалните мрежи

Няма нужда да обяснявам колко важни са социалните мрежи в днешно време. Те позволяват достъп до информация, комуникация с читатели и колеги, представяне на човека като личност и професионалист. Хората, които не са активни там, се броят на пръстите на едната ръка. Но пред тези, които са там, получаваш възможността да се представиш в светлината на личния и професионалния си опит. Да установиш контакти, от които произлизат добри сътрудничества, а често и приятелства.

Общувай

Не бъди темерут. Комуникирай с колегите си, ходи на служебни партита, общувай на панаирите. Контактите в този бизнес са изключително важни. И макар да споменах това и в миналата точка, много по-значими са контактите на живо, почти винаги на по чаша вино. А и колкото повече хора познаваш, толкова по-добре можеш да прецениш с кого би желал да работиш, кой е добрият специалист, от когото имаш нужда точно сега, кой какво издава в момента, какви интересни проекти се случват в последно време. Освен всичко, в даден момент тези представяния и партита стават чудесен повод да се видиш и поговориш с приятели.

Цени труда си

В началото всеки прави известен компромис, за да придобие опит. Но е грешно схващането, че човек трябва да продължи да го прави до края на кариерата си. В издателския бранш работата винаги е много, винаги е за вчера и колелото се върти, защото хората в него са приели професията си за призвание и кауза. И това е хубаво. Но не и когато личният и професионалният ти живот страдат, в следствие на допуснати прекалено големи компромиси. Вложените усилия, знания и опит са ценни. Не го забравяй.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top